Jednym z problemów „czystości” produktów spożywczych są zanieczyszczenia jej
nawozami sztucznymi,
środkami ochrony roślin (tzw.
pestycydy: owadobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze) i – rzadziej -
metalami ciężkimi (m.in.
kadmem,
magnezem,
ołowiem). Doprowadziło to do tego, że coraz popularniejsze są produkty
rolnictwa ekologicznego, pomimo faktu, że są one mniej atrakcyjne wizualnie i droższe. W Polsce łączny
areał upraw ekologicznych stanowi 0,05% wszystkich terenów uprawnych, jednak ciągle ulega on powiększeniu. Dla rozwoju tej dziedziny
rolnictwa bardzo ważny jest skład chemiczny gleb wolnych od skażenia metalami ciężkimi, który w Polsce posiada 95% gleb uprawnych. W Polsce problematyką żywienia zajmuje się
Instytut Żywienia i Żywności w Warszawie, a kontrolą żywności –
Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz
Weterynaryjna Inspekcja Sanitarna.